Drukuj

Seniorzy niewłaściwie się odżywiają i stąd wiele dolegliwości, których można by łatwo uniknąć. Dieta seniora powinna zaspokajać jego specyficzne potrzeby.
Szpital Śląski w Cieszynie zaprasza na pierwszy tegoroczny prozdrowotny wykład - Dieta dla seniora czyli ogólne wskazówki żywieniowe - który odbędzie się 23.02.2016 r. (wtorek), o godz. 16.00 w Sali konferencyjnej Pawilonu Diagnostyczno – Zabiegowego, wstęp wolny.
O błędach żywieniowych osób starszych oraz o wskazówkach dotyczących właściwego odżywiania będzie mówić dietetyk szpitalny Bożena Hoinkes.

 

Fotolia 85734278 Subscription Monthly M

 

Z wiekiem częściej narzekamy na złe samopoczucie. I uważamy, że z tym "przywilejem" starości trzeba się jakoś pogodzić. Nic bardziej błędnego! - mówi B.Hoinkes i podkreśla - osoby starsze muszą po prostu bardziej zadbać o zdrową, właściwą dietę. Z upływem lat nasz organizm pracuje coraz wolniej. Niekorzystne zmiany nie omijają układu pokarmowego. Zmniejsza się ilość wydzielanej śliny i soków trawiennych, trudniej więc trawić pokarm. Następuje zwolnienie perystaltyki jelit, zmienia się także mikroflora jelita grubego, co przenosi się na ogólne pogorszenie samopoczucia wynikające z niedoborów składników odżywczych. Zazwyczaj brak pieniędzy sprawia, że w diecie emeryta brakuje pełnowartościowego białka zwierzęcego (chudego mięsa i wędlin), bo po prostu jest zbyt drogie. Osoby starsze, zwłaszcza chore, rzadko robią zakupy, w sklepie wybierają produkty o przedłużonym terminie ważności, np. konserwy, rezygnują zaś ze świeżych owoców i warzyw, które szybko się psują. Zaburzenia zmysłu smaku i powonienia, a także często związany z tym brak apetytu, powodują, że seniorzy nie przywiązują wagi do jedzenia. Nie przyrządzają też posiłków, które są pracochłonne. O swoją dietę nie dbają zwłaszcza osoby samotne, żyjące w poczuciu izolacji, czujące się mało użytecznymi dla otoczenia.
O wielu aspektach odżywiania seniorów dowiedzą się Państwo podczas wykładu. Serdecznie zapraszamy seniorów, ich rodziny i opiekunów.