Drukuj

Układ pokarmowy to olbrzymia fabryka, dzięki której wszystkie nasze organy zyskują energię do pracy. Co zrobić, gdy nagle prawidłowe funkcjonowanie tego układu zostanie zaburzone? Jak powinniśmy się odżywiać w chorobach żołądka, wątroby i trzustki, aby wspomóc proces leczenia i poprawić ich funkcje? Na te pytania odpowiedzą dietetyczki ze Szpitala Śląskiego w Cieszynie podczas spotkania prozdrowotnego z cyklu Pro salute, które odbędzie się 23 maja (wtorek) o godz. 16.00, w Sali konferencyjnej Pawilonu Diagnostyczno-Zabiegowego. Wstęp bezpłatny.

liver sausage 556489 960 720
„Dieta” zwykle kojarzy się z odchudzaniem, ze stosowaniem rygoru, rezygnacją z ulubionych potraw i spożywaniem niesmacznych posiłków. Jednak "dieta" to sposób odżywiania, w skład którego wchodzi to, co i ile jemy oraz pijemy w ciągu dnia. Odpowiednia dieta bywa często podstawową metodą leczenia wielu chorób – mówią Beata Czernik i Bożena Hoinkes – specjalistki z cieszyńskiego szpitala.
Zwiększając spożycie błonnika można wyeliminować zaparcia, a w ten sposób zapobiec stałemu zatruwaniu organizmu przez wchłaniające się w jelitach toksyny. Ważna jest odpowiednia podaż płynów, które są niezbędne do prawidłowego uformowania masy stolca.
Zalecenia żywieniowe są bardzo ważną częścią procesu leczenia choroby refluksowej. U większości pacjentów to właśnie stosowanie się do zaleceń powoduje znaczne złagodzenie występujących objawów bądź ich całkowite ustąpienie. Warto zatem zapoznać się z podstawowymi zasadami antyrefluksowej diety.
Choroba wrzodowa powoduje ból i zgagę. W walce z nimi nie potrzebujesz leków. Wystarczy odpowiednio skomponowana dieta i zmiana stylu życia.
Żywienie w chorobach wątroby nie zależy od jednostki chorobowej, lecz od wydolności wątroby i zaburzeń metabolicznych. Od pracy wątroby zależy stan serca, układu krwionośnego, organów trawiennych, nerek, mózgu, układu limfatycznego, a także psychiki. Dlatego też wytyczne dotyczące żywienia pacjentów z chorobami wątroby powinny uwzględniać indywidualne podejście do stanu chorego i fazy choroby.
Choroby trzustki wpływają na procesy trawienia przez utrudnienie produkcji i dopływu soku trzustkowego do jelit. Zawiera on enzymy niezbędne w przyswajaniu w zasadzie wszystkich składników pokarmowych. Nie dziwi więc, że zaburzenie tego procesu wymusza stosowanie odpowiednich diet. Zależy to również od dynamiki choroby.
Serdecznie zapraszamy, szpitalne dietetyczki odpowiedzą na wszystkie Państwa pytania dotyczące roli diety w określonych chorobach.