Dieta kardiologiczna po zawale — ogólne wytyczne:
Dieta po zawale powinna być przede wszystkim lekkostrawna.
Nie należy się przejadać.
Trzy posiłki dziennie zastępuje się 5-6 lekkimi potrawami podawanymi co 3-4 godziny
Należy spożywać produkty z różnych grup żywności ( dbać o urozmaicenie posiłków).
Mleko i jego przetwory powinny z zawartością tłuszczu poniżej 2%
Dla prawidłowej pracy układu krążenia należy wypijać co najmniej 1,5 - 2 l płynów dziennie, najlepiej wody.
Produkty wskazane dla pacjenta po zawale serca:
- Warzywa i owoce – w ilości minimum 5 porcji dziennie, różnokolorowe, spożywane na surowo, gotowane, przecierane i pieczone (bogate w antyoksydanty), kapusta kiszona po zawale jest jak najbardziej wskazana jako element sałatek lub jako dodatek do obiadu – jest to warzywo będące źródłem wielu cennych witamin i składników wspomagających organizm po przebytym zawale,
- Pełnoziarniste produktu zbożowe, brązowy ryż i makaron, kasze gruboziarniste – źródło błonnika
- Ryby – spożywane 2 razy w tygodniu ( jedna porcja w postaci tłustej ryby morskiej) makrela wędzona po zawale jest dobrym pomysłem, ponieważ zawiera sporo kwasów omega-3 wspomagających walkę z otyłością i chorobami serca, może być samodzielnie przyrządzona pasta z makreli wędzonej,
- Orzechy, migdały i pestki – spożywane w rozsądnych ilościach, rekomendowana porcja to 30 g dziennie tj. ok. 3-4 szt., najwięcej korzystnego kwasu α-linolenowego zawierają orzechy włoskie
- Oliwa z oliwek, olej rzepakowy, lniany i inne roślinne - konsumowane na surowo, jako dodatek do dań np. jako dodatek na zimno do surówek lub sałatek (działanie przeciwzapalne i kardioprotekcyjne)
- Nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, bób ,soczewica ,soja) – w tym soja, zwiększenie ilości białka roślinnego kosztem zwierzęcego korzystnie wpływa na stan zdrowia,
- Czosnek – 1-2 ząbki dziennie
- Produkty bogate w fitosterole - nasiona, pestki ,strączki, np.sezam, słonecznik, dynia oraz specjalne margaryny czy jogurty
- Chude gatunki mięs i wędlin – wysokiej jakości takie jak: indyk, kurczak, cielęcina, królik
- Małe ilości słodyczy – np. gorzka czekolada.
- Chude mleko, chudy twaróg oraz jogurt, kefir, maślanka
- Niegazowana woda mineralna niskosodowa, herbaty zielona, czerwona, biała
Produkty przeciwwskazane w diecie po zawale:
- • Soli, słonych przekąsek np. typu paluszki, krakersy, chipsy, wędzone mięsa i wędliny, konserwy, solone ryby
- • Produktów posiadających w składzie substancje celowo dodawane do żywności zawierające sód np. glutaminian sodu, izoaskorbinian sodu
- Żywności typu fast food
- Twardych margaryn, produktów instant, frytek, niskiej jakości maseł orzechowych, śmietanki do kawy w proszku
- Cukru, słodyczy a w szczególności produktów cukierniczych z kremami, ciasteczek, batoników, cukierków, lody, kremy, desery na tłustym mleku, wyroby cukiernicze, czekolada mleczne, batony
- Pełnotłuste produkty mleczne: śmietana, mleko skondensowane, sery, jogurty w tym także owocowe
- Słodkich napojów gazowanych
- Tłustych gatunków mięs i przetworów mięsnych
- Masła, słoniny, smalcu, łoju, boczku
- Napojów energetycznych
- Alkohol
Alkohol nie jest zalecany u osób po zawałach, ponieważ zawiera dużo kalorii, podwyższa ciśnienie krwi, a także powoduje obciążenie wątroby. Picie napojów alkoholowych może powodować zwiększenie stężenia cholesterolu, co prowadzi do rozwoju blaszki miażdżycowej, a tym samym do większego ryzyka kolejnego zawału.
Warto także zaznaczyć, że po zawale mięśnia sercowego należy zredukować do minimum picie alkoholu, a najlepiej zrezygnować z niego całkowicie. Jedynym dopuszczonym trunkiem jest czerwone wytrawne wino. Zawiera ono resweratrol, który wspomaga działanie serca. Dopuszczalna ilość to lampka (100 ml) do obiadu.
Opracowały dietetyczki szpitalne : Bożena Puda, Martyna Wachtarczyk