Osobom z insulinoopornością zaleca się przestrzeganie tzw. zasad zdrowego odżywiania, wypracowanych na podstawie rozmaitych diet. Wśród diet, które sa bezpieczne, dokładnie przebadane i o których wiadomo, że przynoszą korzyści dla zdrowia, znajdują się :
- dieta śródziemnomorska
- dieta DASH
- dieta o niskim indeksie glikemicznym.
- odpowiednio zbilansowane diety wegetariańskie uznawane są za bezpieczne i zdrowe.
Odradza się natomiast stosowanie w insulinooporności diet niskowęglowodanowych, ketogenicznych, niskoenegetycznych, głodówkowych czy wysokobiałkowych. Ich korzyści są w przypadku insulinooporności wątpliwe, nie rekomendują ich z resztą żadne towarzystwa naukowe w Polsce ani na świecie.
Odpowiednie dla osób z insulinoopornością są mąki pełnoziarniste: gryczana, jęcznienna, orkiszowa, owsiana, sojowa, z ciecierzycy, żytnia typu 2000, pszenna semolina 1750, z amarantusa, migdałowa oraz inne mąki o niskim indeksie glikemicznym.
Średnia ilość płynów, jakie powinien wypijać człowiek to 2 litry dziennie.
Unikamy przedewszystkim wszystkich napojów słodkich ( m.in. napojów energetycznych, gazowanych,napojów typu light, w tym smakowych wód mineralnych.).
Nie można również stosować soków ani nektarów ze względu na małą ilość błonnika pokarmowego, przez co jest zbyt szybkie wchłanianie cukrów prostych, a w efekcie zwiększony wyrzut insuliny.
ZASADY :
- Do godziny po wstaniu zjedz śniadanie
- Spożywaj posiłki w odstępach co 3 godziny
- Jedz mało, chudo i często
- Wybieraj produkty o niskim indekcje glikemicznym ( IG<55 )
- RUSZAJ SIĘ! bądź aktywna/y codziennie przez minimum 30 minut.
- Wypijaj 2 litry wody dziennie
- Zastosuj zasady zdrowego odżywiania
- Nie spożywaj alkoholu
- Nie pal
Opracowała dietetyczka szpitalna: Martyna Wachtarczyk