Rozwijanie wiedzy i kompetencji personelu medycznego to dziś jeden z ważniejszych punktów rozwoju działalności Szpitala Śląskiego w Cieszynie, przynoszący liczne korzyści zarówno dla personelu medycznego, który może skuteczniej opiekować się pacjentem, jak i dla samych pacjentów, którzy mogą liczyć na kompleksową pomoc. Dzięki edukacji personel jest na bieżąco z najnowszymi technologiami i trendami w opiece nad pacjentem. Pozwala to na skuteczniejszą diagnostykę, szybsze i sprawniejsze wdrożenie pomocy pacjentom.
Szpital Śląski w Cieszynie systematycznie organizuje dla pracowników medycznych szkolenia i konferencje, umożliwiając pracownikom rozwijanie swoich umiejętności i dzielenie się doświadczeniami. 6 lutego 2025 r. odbyło się szkolenie z zakresu żywienia pacjentów unieruchomionych z ranami i odleżynami. Była to doskonała okazja do zapoznania się z wpływem żywności medycznej specjalnego przeznaczenia na przebieg leczenia i gojenia ran. Szkolenie prowadziła Anna Kamińska, koordynator ds. żywienia klinicznego Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie.
Uczestnicy szkolenia, śledząc omówione przez prelegentkę przypadki, mogli poznać jak dużą rolę w leczeniu odgrywa odpowiednie żywienie pacjentów. U chorych onkologicznie, pacjentów unieruchomionych po udarach, urazach, wyniszczonych, z dużą utratą masy mięśniowej, w okresie rekonwalescencji, z ranami czy odleżynami, często z brakiem apetytu odpowiednie żywienie może wspomóc powrót do zdrowia.